Családban marad – Kerekasztal-beszélgetés a nagyszülők változó szerepéről

Nagyszülők változó szerepben? címmel kerekasztal-beszélgetést rendeztek a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai a kecskeméti Neumann János Egyetem Campusán.

 

A szakemberek szerint mindenkinek szüksége van a kiegyensúlyozott kapcsolatra a nagyszülőkkel, hiszen rengeteg erőforrás, örömforrás, biztonság, kölcsönös támogatás rejlik ebben az értékes kapcsolatban.

Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a társadalomban zajló változások mellett sem. A mai nagyszülő-generációból sokan még nem állnak készen erre az újfajta feladatkörre, hiszen még aktív életet élnek, karriert építenek, de az is lehet, hogy épp a párkeresés foglalkoztatja őket. Fontos tényező lehet továbbá az is, hogy gyakran saját idős szüleikről is gondoskodniuk kell. Így lesz belőlük is szendvicsgeneráció, ami azt jelenti, hogy a 80-90 év körüli szüleikkel és kicsi unokáikkal járó gondoskodási feladatok közé szorulnak.

Egyes vélemények szerint míg a nagymamáknak nagyobb szerepe van a nevelésben, a tapasztalatok, bölcsességek átadásában, addig a papák feladata inkább a mentorálás, ők amolyan atyai jóbarátok, ha kell, akkor cinkosok és persze ők is minden igyekezetükkel segítik az unokák életét.

A kecskeméti kerekasztal-beszélgetés résztvevői és témáik voltak:

Kormányosné Makai Eszter, a Kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége elnökétől megtudjuk, hogyan látják maguk a nyugdíjasok: változóban van-e a szerepük, és ha igen, milyen irányba tart ez a folyamat.

Kovács Barbara evangélikus lelkész arról ejt szót, hogy napjainkban milyen szerepet töltenek be a kisgyermekek és fiatalok hitre nevelésében az idősek, a nagyszülők.

Kovácsné Lovas Edina, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának szakmai vezetője a nagyszülők mintaadásának fontosságáról osztja meg tapasztalatait.

Nagyné Seres Mária tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta, a Bács-Kiskun Megyei Pszichológiai Szakszolgálat Kecskeméti Tagintézményének vezetője arról fejti ki véleményét, hogy a világban tapasztalható változások milyen hatással vannak a nagyszülői szerepre, hogyan állnak helyt az idősek szülői szerepben, és hogyan kezelik a családok az esetleges szerepkonfliktusokat.

Molnár Szilárd, szociológus, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője az idősödő társadalmak által támasztott kihívásokról beszél, valamint azokról a megoldásokról, amelyekkel érdemi változások generálhatók a foglalkoztathatóság vagy éppen az aktív életvitel területein.

  1. Pári András,a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatási vezetőjeaz Idősek a családban című, az intézet által végzett kutatást és eredményeit ismerteti.

Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány alelnöke, országos hálózatvezető a nagysikerű sorozat, Nagyszülő-füzet című kiadványát, valamint szervezetük tevékenységét mutatja be.

A beszélgetést Árvai Zoltán, az M5 kulturális televíziós csatorna Librettó című műsorának műsorvezetője, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kommunikációs munkatársa vezette.

Együttműködő partner: a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

 

A program a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében, a Miniszterelnökség támogatásával valósult meg.

 

A beszélgetés felvétele az esélyteremtési iroda szerkesztésében megvalósuló Családban marad című műsorban látható. 


 

Családban marad – 2022. szeptember

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2022 szeptemberi adásában beszámolunk arról, hogy a biztonságos és felelős internethasználatra hívták fel a figyelmet a Jövőnk a család címet viselő konferencián. A kerekasztal-beszélgetésen szakemberek, pedagógusok világítottak rá a világháló veszélyeire, amelynek elsősorban a kiskamaszok vannak kitéve.

 

A műsorban foglalkozunk azzal is, hogy idén ünnepli működésének húszéves évfordulóját a MaMMa Egészségügyi Zrt. kecskeméti centruma. A jubileum alkalmából szakmai napot is rendeztek, összefoglalva a helyi emlődiagnosztika és -terápia elmúlt két évtizedes fejlődését.

Első alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Apák Napját a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A játékos délelőtt célja az volt, hogy az apák családban betöltött szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet.

A műsor témája az is, hogy útnak indult a felelős szülőket segítő digitális felület, az EVITA. A Magyar Ifjúsági Konferencia alapította kezdeményezés célja, hogy a családalapítás előtt állók vagy a már kisgyermekesek megbízható információkhoz juthassanak a fogantatástól egészen az iskolaérettségig.

A bibliográfusként dolgozó Horváth Szabina közelmúltban megjelent első regénye, a Kényszerű igen a 21. századi nők és férfiak szerelmi és önértékelési problémáit tárja fel, rámutatva, hogy az igaz szeretet hatalommal bír, és akár életet is menthet.

A Családban marad magazinból kiderül az is, hogy baba-mama sátorral csatlakoztak a Bács-Kiskun Megyei Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szervezett rendezvényhez.

A műsor zárásaként pedig arról számolunk be, hogy színes, vidám felvonulással vették birtokba a babakocsik, a háromkerekű és futóbiciklik a kecskeméti kiskörutat. A séta a főtéri nagyszínpadnál ért véget, ahol három felekezet papja, lelkésze áldotta meg a kisgyermekes családokat, majd átadták tíz, augusztusban született családnak a már szintén hagyománnyá vált mózeskosarakat a hozzájuk tartozó babakelengyével. 


 

Családban marad – 2022. március

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2022 márciusi adásában beszámolunk arról, hogy A szeretet nem árt címmel indított kampányt a szóbeli kapcsolati erőszak ellen az Ökumenikus Segélyszervezet. A kezdeményezés keretében négy, a verbális és lelki bántalmazást ábrázoló rövidfilmet mutatnak be, amelyekkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem fogadható el egy párkapcsolatban, és az érintetteknek van hova fordulniuk segítségért.

 

A műsorból foglalkozunk azzal is, hogy tizenötödik alkalommal rendezték meg a házasság hetét Magyarországon februárban. A kezdeményezés minden évben a házasság és a család fontosságára irányítja a figyelmet. Az országos rendezvénysorozathoz Kecskemét is csatlakozott: 10 nap alatt 18 szervezet 42 programmal várta az érdeklődőket.

 

Rövid híreinkből kiderül, hogy alkotásra bíztatja a gyermekeket a katasztrófavédelem, és akár mobiltelefonnal forgatott videófilmeket is várnak a Balatonról, illetve rajzpályázatot hirdettek az Év hüllőjéről, a homoki gyíkról.

 

Húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik.

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársainak segítségével néhány, a húsvéthoz köthető könyvet és zenei albumot is ajánlunk a magazinban.