Romani Platni, avagy közösségépítés főzés közben
Négy alkalmas foglalkozássorozatot indítottak el decemberben a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai Kecskeméten. Romani Platni elnevezéssel roma asszonyok és lányok találkoznak, hogy hagyományos cigány ételek készítése közben megismerjék egymást, egymás szokásait, tanácsokat adjanak egymásnak és tanuljanak egymástól.
A megyei esélyteremtési iroda már nyolc éve működik a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában. Az eltelt időszakban számos szemléletformáló, érzékenyítő program, kezdeményezés kapcsán ismerhettük meg tevékenységüket, jegyezhettük meg nevüket.
Az elmúlt hetekben ismét egy új területre léptek. Romani Platni néven közösségépítő programsorozatot indítottak útjára a kecskeméti Bodzakertben.
A TOP-6.9.1.-16-KE1-2017-00001 azonosító számú A társadalmi együttműködés erősítése Kecskeméten című projekt keretében megvalósuló rendezvény célja alkalomteremtés. Alkalom teremtése találkozásra, beszélgetésre, tapasztalatcserére, a roma kultúra egy szeletének ápolására, egészen pontosan a cigány gasztronómia éltetésére, őrzésére. Ennek érdekében roma asszonyok és lányok találkoznak, hogy főzés közben megismerjék egymást, egymás szokásait, tanácsokat adjanak egymásnak és tanuljanak egymástól. Első vendégük Tonté Barbara szerint ugyanis:
„Szeretünk enni, de főként etetni. Főzünk a családnak, a barátainknak, étellel békítjük meg a másikat, ha összevesztünk, de főzünk akkor is, ha valami jó történik. Főzünk örömünkben és bánatunkban. Így fejezzük ki az érzéseinket. Szerintünk az étel összetartja a közösséget, közelebb hozza az idegeneket, és talán képes hidat teremteni a kultúrák között.”
A Romani Platni résztvevői az első, decemberi találkozón Tonté Barbara, a romanigastro.blog.hu és a Romani Gastro című szakácskönyv egyik szerzőjének segítségével egy klasszikus ünnepi ételsort készítettek el, de egy kicsit másként. Hagyományos töltött káposzta helyett ugyanis a tölteléket szőlőlevelekbe tekerték. Ehhez libazsíros bodagot készítettek, desszertnek pedig diós kukoricamálét választottak szilvaöntettel.
A kamerák miatti kezdeti idegenkedések és félelmek pillanatok alatt eltűntek, amint a résztvevők körülállták az asztalt, és néhány percen belül már vidáman beszélgettek és egymást segítve, ösztönözve készültek az egyes fogások. Mire az ételek a terített asztalra kerültek, már valamennyien meséltek magukról, főzési szokásaikról és azok családi hagyományairól, gasztronómiához fűződő kapcsolatukról.
A találkozó nyomán egy kisfilm is készült, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház ESÉLYES című esélyegyenlőségi magazinműsorában volt látható december 25-én.