Családban marad - 2021. december

A Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2021 decemberi adásában beszámolunk arról, hogy ismét több mint tízezren csatlakoztak országszerte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom felhívására, és emelték magasba gyermeküket egyszerre, egy időben a Gyereket a magasba! akció keretében. Az eseményt Budapesten kívül még 36 településen, Bács-Kiskun megyében Kecskeméten, Kelebián, Kiskunmajsán, Lakiteleken és Solton tartották meg.


A műsorból kiderül az is, hogy az egyházi levéltárakban történő családfakutatásba nyerhettek betekintést az érdeklődők a Kecskeméti Református Gyülekezeti Központba szervezett előadássorozaton. Az esemény célja az volt, hogy a szakemberek bemutassák az adott településeken fellelhető és kutatható forrásokat, szolgáltatásokat, illetve adatbázisokat.

Szó lesz arról is, hogy télen a kertben fellelhető élet minden apró mozzanata örömet tud okozni, és ebbe a csipegető madárkák is beletartoznak. A madárbarát kert fontos része az etető, amely gyakorlatilag bármiből készíthető. A fagyos, hideg időben elsősorban a kis testű, rovarevő madarak igénylik a táplálékot, mivel ebben az időszakban már nincsenek repülő rovarok.

A karácsonyi ünnepekhez számos mese, történet, irodalmi mű és zenei alkotás kapcsolódik. Érdemes ezekből minél többet megismerni: már csak azért is, mert megmutatják, milyen sokszínű ez az időszak, de új élményekkel is gazdagíthatnak, és kiválóan alkalmasak arra is, hogy segítsék az ünnepre hangolódást.
A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársainak segítségével néhány, a karácsonyhoz köthető könyvet és zenei albumot is ajánlunk a magazinban.

Közeledik az ünnep: a szeretet, a meghittség, a megnyugvás, az elcsendesedés ünnepe, amikor mindenki egy kicsit lelassít, lelke mélyére néz, értékel.
A karácsony ugyanakkor lehetőség. Lehetőség arra, hogy örömöt okozzunk másoknak. Lehetőség arra, hogy megajándékozzuk egymást a figyelmünkkel, a szeretetünkkel.
A Családban marad zárásaként az ünnepre hangolódást segítve ismert kecskeméti közéleti szereplőket kértünk fel arra, hogy osszák meg Önökkel egy-egy kedves versüket, műrészletüket, amelyek igazán meghitté teszik számukra az adventi készülődés időszakát, és magát a karácsonyt.


 

Családban marad - 2021. szeptember

 

A Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2021 szeptemberi különkiadásában egy összefoglalót láthatnak az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. és konzorciumi partnere, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület közös projektjéről, amelyet 2018. január 1-je és 2021. március 31-e között valósítottak meg. A két szervezet a nők munkába való visszatérésének segítését, a családbarát foglalkoztatás népszerűsítését, valamint a munkaerőpiaci szereplők közötti együttműködés támogatását célzó átfogó szakmai programra európai uniós támogatást nyert.

 

A műsorban beszámolunk arról is, hogy Az 1934-ben nagy sikert aratott „Kecskemét, a gyümölcs és a gyermek városa” jelmondattal meghirdetett gyermekfelvonulás hagyományát 2007-ben élesztette újjá a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület. A civil szervezetek összefogásával és a történelmi egyházak támogatásával megvalósuló Gyermekeink a kincseink elnevezésű programsorozattal a szervezők a gyermekvállalás fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet.

A babakocsis, kismotoros és futóbiciklis felvonulás mellett a Hírös7 Fesztivál ideje alatt ezúttal is nyitva állt az egyesület baba-mama sátra, hogy a néhány hónapos csecsemőkkel rendelkező szülők se maradjanak távol a programoktól.

A Családban marad magazinból kiderül az is, hogy A mózeskosár körbejár elnevezésű kezdeményezést a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő esélyteremtési iroda munkatársai 2013-ban indították útjára, hogy megajándékozzák az első tíz, augusztusban született kecskeméti gyermeket és szüleit egy-egy mózeskosárral és a hozzá tartozó, 30 ezer forint értékű babakelengyével.

A nap zárásaként Vitéz László története elevenedett meg a legkisebbek örömére Kecskemét főterén a Hírös7 Fesztiválon augusztus 21-én.


 

Családban marad - televíziós családmagazin - 2021. március

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, illetve a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2021. márciusi adásából kiderül, hogy a Családbarát Ország Nonprofit Kft. jóvoltából néhány hete már elérhető egy, a kapcsolati erőszakra fókuszáló, különféle lehetőségeket összegyűjtő internetes oldal. A honlapon a krízis esetén felkereshető szervezeteket és szolgáltatásokat mutatják be, illetve elérhetővé tettek különféle ismertető kisfilmeket, információs anyagokat is. A témával egy, a 14 és 18 év közötti korosztályt célzó iskolai kutatás keretében is foglalkoznak.

A műsorban beszámolunk arról is, hogy folyamatosan várják azok jelentkezését a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál, akik nevelőszülők szeretnének lenni. Jelenleg 5800-an vállalkoztak arra Magyarországon, hogy családjukat vesztett gyermekeket neveljenek.

A magazinból kiderül, hogy kisfilmsorozatban mutatja be az egyszülős családok mindennapjait, nehézségeit a gyermekek szemszögéből az Egyszülős Központ. Az animált sorozat célja, hogy az egyedülálló szülők március 21-ei világnapja alkalmából, felhívja a közvélemény figyelmét a több százezer gyermeket érintő speciális élethelyzetre.

Rövidhíreinkben szó lesz arról, hogy babát váró fiatalok segítségével készít online felmérést az Apa Akadémia, illetve, hogy az Egyszülős Központ ismét meghirdette pályázatát a Páratlan szülő díjra. A Családbarát Ország Program matricatervezője pedig az autósok figyelmét igyekszik felhívni arra, hogy vigyázzanak egymásra.

A Családban marad zárásaként megtudhatják, hogy kisfilmek készültek a Kecskeméti Televízió munkatársainak közreműködésével a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület egészségfejlesztési projektje keretében, hogy mozgásra buzdítsák a Dél-Alföldi Régióban élőket, közülük is kiemelve az idősebb korosztályt és a fogyatékossággal élőket.