Családban marad - 2019. október

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor huszonötödik adásából kiderül, hogy a hetedik alkalommal megszervezett Kecskeméti Hordozóhét keretében idén is megtartották a hordozós fesztivált és vásárt, szerveztek szabadtéri hordozós sétát és különféle előadásokat, a Könyvekből hordozni, könyvekből nevelni címmel pedig első alkalommal rendeztek kerekasztal beszélgetést.

A műsorban beszámolunk arról, hogy Kecskeméten járt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin az idősödő társadalom kihívásai – és a CédrusNet Kecskemét modell című konferencián elmondta: Kecskeméten az idősekkel való foglalkozásnak komoly múltja van, ezért mintaadó település, ilyen tekintetben, hiszen olyan eszközökkel tudták az idősebb generációt megszólítani, amelyek a gyakorlatban is működnek, illetve a gyakorlati problémákra adnak megoldást.

Összefoglalót adunk arról, hogy a Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósuló sikeres pályázatnak köszönhetően ismét egy, az egész megyét lefedő programsorozattal folytatták a több éve megkezdett munkát a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai. A tíz járás egy-egy településén megszervezett játékos ugyanakkor ismeretterjesztő, családi délutánok keretében az érdeklődők együtt alkottak. A programok témái között helyet kapott a verselés, a zene és a vizualitás is, a keretet pedig a roma kultúra, a Petőfi- és a Mátyás-emlékév biztosította.

Szó lesz arról is, hogy május óta működik Kecskeméten az egyedülálló szülőket segítő klub, amely a budapesti mintájára és vezetésének együttműködésével alakult meg a városban. A csoport azzal a céllal jött létre, hogy közösséget teremtsen a gyermeküket egyedül nevelő helyi és környékbeli szülőknek.

A műsor zárásaként pedig arról számolunk be, hogy a környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében az Országos Könyvtári Napok keretében a résztvevő édesanyák ökozacskókat készíthettek a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár varrodájában.