Esélyes – 2021. november

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2021 novemberi, egyben 37. adásából kiderül, hogy megalakult az ország első cigány nemzetiségi diákköre Kiskunhalason, amelyben valamennyi helyi általános és középiskola képviselteti magát. A tizenhat fős közösségbe olyan elkötelezett fiatalok kerülhetnek be, akik tanulmányi eredményükkel is példát mutatnak diáktársaiknak.

 

A műsorban beszámolunk arról is, hogy Együtt minden könnyebb! – Tánc két lábon és négy keréken címmel érzékenyítő programot szerveztek a megyei esélyteremtési iroda munkatársai Kecskeméten. A zenés-táncos délután során az érdeklődők megismerhették a budapesti Roll Dance táncegyüttes tagjait és mindennapjait, illetve egy rövid időre átérezhették milyen az élet kerekesszékben.

A Nemzetközi Fehér Bot Napja alkalmából díjátadóval és ünnepi műsorral várta a sorstársakat, támogatóit és a meghívott vendégeket a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete a kecskeméti könyvtárban. A találkozó célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a látássérültek sajátos helyzetére, beilleszkedésükre, a munkába állás nehézségeire.

Szó lesz arról is, hogy az Idősek Világnapja alkalmából közeledésbiztonsági és egészségmegőrző napot szervezett a szépkorúaknak a megyei rendőr-főkapitányság. A kecskeméti könyvtárban zajló rendezvényen mintegy 70 nyugdíjas vett részt.

A televíziós magazinban foglalkozunk azzal is, hogy tavaly szeptemberben kezdte meg hivatalosan tevékenységét a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház azzal a céllal, hogy időben kezdje el a szegregációban élő gyerekek szocializációját. Az elmúlt több mint egy év eredményeiről a közelmúltban szakmai napon számoltak be. Az országos program képviselőivel tapasztalatokat is cseréltek, illetve egyeztettek a jövő feladatairól.

Az Autista Gyermekekért Egyesület foglalkozásokkal támogatja az autizmussal élő fiatalokat és gyermekeket. A jógaprogramon végzett gyakorlatok élményszerűek és fizikailag nem megterhelőek, viszont nagyon hasznosak az autizmussal élők számára.

Zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy másfél év kihagyás után ismét megszervezhette a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége a Mozdulj! elnevezésű sportnapot. A rendezvényen 23 csapat több mint 200 nyugdíjas tagja vetélkedett a Messzi István Sportcsarnokban.


 

ESÉLYES - 2021. szeptember

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2021 szeptemberi adásából kiderül, hogy több mint ötvenen szereztek targoncavezetői képesítést, az önkormányzat és a Mezei Utcai Közösségi Ház képzésén. A piacképes szakmával könnyen és gyorsan el tudnak majd helyezkedni a résztvevők, akik nemcsak motivációjukkal, hanem kitartásukkal is példát mutathatnak közösségüknek.

 

A műsorban beszámolunk arról is, hogy új üzemet adott át Kalocsán az ERFO Kft., amely szinte teljes egészében megváltozott munkaképességű embereket alkalmaz. Az avatáson részt vett Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár is, aki elmondta, kiemelt céljuk, hogy munkához segítsék ezeket a magyar munkavállalókat is, ezért a 2022-es költségvetésben 4, 5 milliárd forinttal több támogatást szánnak megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek részére.

Ragadjon a kultúra! címmel első alkalommal nyílt kiállítás Kecskeméten hazai, kortárs, roma képzőművészek alkotásaiból. Az Esély Központ és a Magyarországi Roma Galéria együttműködésében megvalósuló tárlat célja, hogy elősegítsék a Magyarországon élő cigány közösségek elfogadását, megértését.

Szó lesz arról is, hogy különleges parkot hozott létre a Szent László Lions Club Kecskemét-Árpádvárosban. Az Érzékelések kertje a látás-, hallás- és értelmi sérültek számára jött létre, de fontos célja, hogy az épek is megtapasztalhassák, hogyan érzékelik a világot a fogyatékossággal élő emberek.

A televíziós magazinban foglalkozunk azzal is, hogy megújult elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazó időslátogató képzést indítottak a közelmúltban a CédrusNet Kecskemét Program munkatársai. A háromhetes képzésre azoknak az ötven év felettieknek a jelentkezését várták, akik szívesen segítenének egyedül élő időseknek, és olyan hasznos elfoglaltságot keresnek, mellyel kiegészítő jövedelmet is szerezhetnek.

Zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy öt nap alatt hetven mérkőzésen több száz gyermekotthonban és állami gondoskodásban élő fiatal sportoló versengett a 20. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa döntőjén Kecskeméten a Széktói Stadionban. A nemzetközi kupát évről évre az idén húszéves Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szervezi.


 

ESÉLYES - 2021. február

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2021 februári adásából kiderül, hogy az önkéntesek világnapjához kapcsolódóan negyedik alkalommal adták át a megyei esélyteremtési iroda munkatársai Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese és Az Év Ifjú Bács-Kiskun Megyei Önkéntese díjakat.

 

A műsorban beszámolunk arról is, hogy adományt kapott még a karácsonyi ünnepek előtt a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkártól. A gyermekellátáshoz szükséges felszereléseket és meglepetéseket is tartalmazó csomagokból 20 kisgyermek és családja részesülhetett.

Rövid híreinkből kiderül, hogy Kreatív Karantén címmel összművészeti pályázatot hirdetett szociális intézményekben és gyermekvédelemben élőknek az Emmi. A Mosolysziget hét tagjának készíttetett szemüveget a Kecskeméti Szent László Lions Club, valamint Roma Show néven, ének-zenei országos roma tehetségkutató versenyt hirdettek.

Szó lesz arról is, hogy Főzd meg a szerencsédet, vagy süsd ki, ezt Te döntöd el! címmel hirdetett pályázatot a Vakonlátó Alapítvány. A négy éve teljesen vak kecskeméti Tercsi Lajosné Marcsi benevezett a látássérülteknek szóló kiírásra, és videóra vette, ahogy húsgombóclevest főz, majd pedig tejespitét süt.

A televíziós magazinban foglalkozunk azzal is, hogy a Neumann János Egyetem hallgatói is részt vesznek abban a mentorprogramban, amelynek célja a kistelepüléseken élő általános iskolás tanulók támogatása. A Tanítsunk Magyarországért! programban országosan már kilenc egyetem vesz részt.

Zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy szkanderben, kerékpárban és triatlonban remeklő sportolókat köszöntöttek a Magyar Parasport Napján a kecskeméti városházán. A négy versenyző az országos bajnokságon megszerzett első, második és harmadik helyezéseikkel érdemelték ki a város elismerését.