Esélyes – 2022. december

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2022 decemberi adásából kiderül, hogy a látássérültek nemzetközi napja, a fehér bot napja alkalmából, Láthatatlan vacsora címmel szemléletformáló programot szerveztek a megyei esélyteremtési iroda munkatársai egy kecskeméti étteremben. Az est során az ép látásúak is átélhették, hogy milyen akadályok és nehézségek merülnek fel a vakok, illetve gyengénlátók életében az evés során.

 

A műsorban beszámolunk arról is, hogy egy nemrégiben elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően mintegy huszonöt százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya január 1-jétől. A jóhírt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára egy hat gyermekről gondoskodó helvéciai nevelőszülőnél tett látogatása során jelentette be.

Foglalkozunk azzal is, hogy Korbarát Egyetem címet nyert a Kecskeméti Neumann János Egyetem. A felsőoktatási intézmény a CédrusNet Kecskeméttel való együttműködése révén Magyarországon elsőként, a világon századikként csatalakozott az idősödő korosztályt az oktatásba bevonni kívánó hálózathoz.   

Szó lesz továbbá arról is, hogy Esély-es Esték! címmel új programsorozatot indított az EsélyKözpont Kecskeméten. A havonta jelentkező beszélgető est keretében olyan roma származású közéleti szereplők mutatkoznak be, akik hátrányos helyzetből küzdötték fel magukat, és értek el kiemelkedő sikereket. Az első vendég Kocsis Krisztián neurobiológus, agykutató volt.

Az ESÉLYES téli adásából az is kiderül, hogy Lezárult a CédrusNet Kecskemét Program ötödik kurzusa, melynek során tizenhét HírösNagyi végezte el az ötven év felettieknek kiírt képzést. A segítő nagyik iránt azonban olyan nagy az érdeklődés, hogy hamarosan újabb tanfolyamokra is szükség lesz.

A műsor tudósít arról is, hogy hatodik alkalommal hirdették meg az esélyteremtési iroda munkatársai az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedésének és fáradozásának elismerésére alapított elismerést. Bíznak benne, hogy az Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díj hozzájárul az önkéntesség még kedvezőbb társadalmi megítéléséhez.

A magazinban beszámolunk arról is, hogy a Logikázz! készségfejlesztő szakkör, majd a Romuzika elnevezésű, tradicionális roma hangszereken történő zeneoktatás után drámafoglalkozás-sorozat elindítását tették lehetővé a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és az esélyteremtési iroda munkatársai. A társadalmi együttműködés erősítése Kecskeméten című projekt keretében ezúttal egy betlehemes játék előadásának feltételeit teremtették meg a Hunyadi János Általános Iskolában.

A műsor zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy látássérült emberek képzőművészeti alkotásainak adott helyet a megyei Katona József könyvtár. A kiállításra Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyéből, valamint Budapestről kölcsönözték műveket a társszervezetek és az alkotók. A tárlat két installációját a látogatók meg is érinthették, hogy még teljesebb élményt kaphassanak az alkotásról. 


 

Esélyes – 2022. június

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő ESÉLYES 2022 júniusi adásából kiderül, hogy négy amerikai egyetemista tartott rendhagyó angolórát kecskeméti középiskolásoknak az Esély Központ szervezésében. A foglalkozás célja az volt, hogy a magyarországi fiatalok megismerjék az amerikai kultúrát és az oktatási rendszert, valamint reális képet kapjanak a külföldi lehetőségekről, de emellett fejleszthették nyelvtudásukat is.

 

A műsorban beszámolunk arról is, hogy Fülöp Attila szerint a gyermekvédelmi rendszerben dolgozók elismerése különösen fontos, mivel mindent megtesznek azért, hogy az intézményekből kikerülő fiatalok élete egyenesbe kerüljön – hangoztatta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Kalocsán.

Foglalkozunk azzal is, hogy sportpoharazás vagyis Speed Stacks versenyt szervezett az Athlészisz a Sérült Sportolókért Alapítvány Kecskeméti EGYMI-ben. A több mint tíz éve alakult szervezet célja a mozgássérült vagy értelmileg akadályozott gyermekek sportolási lehetőségeinek elősegítése.   

Szó lesz továbbá arról is, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) – mint érdekvédelmi szervezet – a Magyarországon élő hallássérültek társadalmi integrációjának előmozdításáért tevékenykedik. A szervezet munkatársai ennek érdekében számos szolgáltatással állnak a hallássérültek rendelkezésére országszerte, így a megyében és Kecskeméten is.

Rövid híreinkből kiderül, hogy az Életrevalók program célja, hogy segítse azokat a fiatalokat, akik nem vesznek részt oktatásban, képzésben, és nem is dolgoznak. Több mint 300 tő növénnyel gazdagodott az Érzékelések kertje. Hárman vehették át Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese elismerést. Az autizmus spektrum zavarral élőkre hívta fel a figyelmet a Futni-Kék!

Az ESÉLYES nyári adásából az is kiderül, hogy Generációk a családban címmel rendezett konferenciát a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége a Hírös Agórában. A szakemberek előadásai rávilágítottak az egymás mellett élő hat generáció jellemzőire, amelyek segíthetnek a közöttük lévő konfliktusok feloldásában.

A műsor zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy országosan is nagy az érdeklődés a CédrusNet Kecskemét Program szupernagyi képzése iránt, és már a negyedik tanfolyam is véget ért, így újabb „Hírös nagyikat” ünnepeltek a szervezet székházában.


Esélyes – 2022. március

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2022 márciusi adásából kiderül, hogy közös díjátadón vehették át jutalmaikat a Házasság heti rajzpályázat és a Kamera Família 2. – Mesélő fényképalbum alkotói pályázat díjazott fiataljai. A megyei esélyteremtési iroda munkatársai és fenntartó szervezetük tagjai mindkét felhívással a házasságot népszerűsítették, a család fontosságát hangsúlyozták.

 

A műsorban beszámolunk arról is, hogy a 2020-as statisztikai adatok alapján ezúttal Felsőlajos, Fülöpjakab és Tataháza érdemelte ki a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület még 2009-ben alapított díját. A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona elismerést minden évben az a három, esetenként négy település kapja meg, ahol az előző évhez képest legnagyobb mértékű az újszülött létszámnövekedés.

 

Foglalkozzunk azzal is, hogy a nyárlőrinci Csernák Krisztina, a megyei oktatókórház egészség-szakpszichológusa vehette át nőnapon Az év női példaképe Bács-Kiskun megyében elismerést. A Kecskemétimami – családi online magazin első alkalommal kiírt pályázatának az volt a célja, hogy megmutassa a család és a gyermekvállalás nem gátja a munkában való kiteljesedésnek.

 

Szó lesz továbbá arról is, hogy A szeretet nem árt címmel indított kampányt a szóbeli kapcsolati erőszak ellen az Ökumenikus Segélyszervezet. A kezdeményezés keretében négy, a verbális és lelki bántalmazást ábrázoló rövidfilmet mutatnak be, amelyekkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem fogadható el egy párkapcsolatban, az érintetteknek pedig van hova fordulniuk segítségért.

 

Zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy az új jogszabályoknak köszönhetően 2022. január 1-jétől könnyebben, gyorsabban, és sokkal több család juthat hozzá az elmaradt tartásdíjakhoz. A nem fizető szülő helyett az állam az, aki megelőlegezi a gyermeknek járó összeget, és hajtja be a nem fizető szülőn. 


Esélyes - esélyegyenlőségi magazin - 2022. február

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2022 februári adásából kiderül, hogy ingyenes idegen nyelvi és informatikai képzést, valamint médiaműhelyt indít hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak az Esély Központ A Jövő Klub elnevezéssel Kecskeméten. A kezdeményezés célja, minél több fiatal bevonása a programba, esélyeik növelése a továbbtanuláshoz.

 

A műsorban beszámolunk arról is, hogy nehéz körülmények között élő családok gyermekeit látta vendégül a Katona József Nemzeti Színház. Sokan közülük még soha nem jártak a kecskeméti teátrumban. A kezdeményezés már több éves múltra tekint vissza. A fiatalok ezúttal a Rigócsőr király című mesejátékot nézhették meg.

Az Ökumenikus Segélyszervezet egy négy részből álló videósorozatot készített a verbális és lelki bántalmazásról, amellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem elfogadható egy párkapcsolatban, és hogy az érintetteknek van hova fordulniuk segítségért. A filmek valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek.

Rövid híreinkben szó lesz arról, hogy a napokban elindult a kormány Gondosóra kezdeményezése, és  Érték Vagy! elnevezéssel innovatív álláskereső portált hoztak létre megváltozott munkaképességű embereknek, továbbá már várják a jelentkezéseket a Snétberger Zenei Tehetség Központ 12. évfolyamára.

Zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy közel kettőszázan vettek részt az elmúlt évet lezáró adventi „Futni-kék!” belvárosi együtt futáson. A kölcsönös egymásra figyelést kifejező program a járványhelyzet miatt az autizmus április 2-ai világnapján már két esztendőben is elmaradt. A decemberi találkozó azonban összefogásra és jótékonykodásra is alkalmat teremtett.