Esélyes - 2020. november
A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2020 novemberi adásából kiderül, hogy mintegy nyolcvan felnőtt és diák önkéntes munkájával, valamint a több százezer forint értékű festékadomány révén újult meg két hétvége alatt a Pöttömke Bölcsőde kerítése. A „Bölcsi-tuning” elnevezésű országos akció Kecskeméten a megyei esélyteremtési iroda szervezésében valósult meg.
A műsorban beszámolunk arról is, hogy egy 28 éves mozgáskorlátozott férfi álma vált valóra nemrég a Neked munka, nekem álom! elnevezésű program keretében, amikor egy helyi lemezlovas megtanította neki a szakma csínját-bínját. Bíró Márkot Csongrádi Tamás DJ oktatta a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesület telephelyén.
Kiderül továbbá, hogy a Nemzetközi Fehér Bot Napja alkalmából díjátadóval és ünnepi műsorral várta a sorstársakat, támogatókat, vendégeket a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete a megyei könyvtárban. A találkozón Sztakó Krisztina vette át az egyesület megalakulásának 50. évfordulója alkalmából alapított Z. Kovács Bertalan emlékplakettet.
Szó lesz arról is, hogy a városban egyedülálló park létrehozását kezdte meg a Kecskeméti Szent László Lions Club. A három gyermekintézmény mellett kialakított pihenő és érzékenyítő liget első üteme közel másfélezer növény kiültetésével zárult.
A televíziós magazinban foglalkozunk azzal is, hogy hároméves szakmai munka lezárásához közeledik a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elsősorban nőket célzó projektje. A Család- és KarrierPONTok létrehozásának célja az volt, hogy elősegítsék a vidéken élő nők munkaerőpiaci esélyeinek javítását.
Zárásként pedig arról látható egy összeállítás, hogy Kecskeméten március közepe óta folyamatosan működik a számos szervezet összefogásával elindított Gondoskodó Szolgálat, amely az egyedül élő időseket segíti, akárcsak a napokban újra induló Halló, itt vagyok! elnevezésű telefonos beszélgetést biztosító szolgáltatás. A megszaporodott segítségkérések teljesítése érdekében a CédrusNet munkatársai önkéntesek jelentkezését várják.

Esélyes - 2020. október

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2020 októberi adásából kiderül, hogy egyszerre volt szórakoztató és elgondolkodtató, könnyed és tartalmas az ország első vak humoristája, Sulyok Péter és látó társa, Feiszthammel Viktor Békaperspektíva című kecskeméti előadása. Az esélyteremtési iroda szervezésében zajló, komoly témákat humorban feloldó érzékenyítő műsor a Hírös 7 Napok keretében zajlott.

A műsorban beszámolunk arról is, hogy Adj élményt! szlogennel a daganatos betegséggel küzdő vagy már felépült gyermekeket és családjaikat látták vendégül Magyarország legnagyobb épített kertjének kilencedik születésnapján. A Jakabszállás határában fekvő Magyarkert családi napján számos lehetőség várta a kikapcsolódni vágyókat.
Kiderül továbbá, hogy a Siketek Világszövetsége (WFD) első világkongresszusát 1958 szeptemberében Rómában tartották meg. Ennek emlékére azóta minden év szeptemberének utolsó hete a siketek nemzetközi hete, a hónap utolsó vasárnapja pedig a siketek világnapja. Ráadásul, 2017. évi elfogadása óta a jelnyelvek nemzetközi napjára szintén szeptemberben, mégpedig 23-án emlékezünk. A hármas ünnep alkalmából a magyar jelnyelvről szóló törvény módosításáról és a Kecskeméten zajló jelnyelvi képzésről látható egy összeállítás.
Szó lesz arról is, hogy hosszabb kihagyás után regionális Para Boccia versenyt rendeztek a nyár végén a kecskeméti Damjanich János Általános Iskolában. A Hírös Kupára Kecskemétről, Szegedről és Pécsről összesen 12 parasportoló érkezett.
A televíziós magazinban foglalkozunk azzal is, hogy huszonkettedik alkalommal szervezett sportvetélkedőt a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége. A Kecskeméti Arborétumban zajló Mozdulj! elnevezésű megmérettetésre több mint 20 csapat jelentkezett.


Esélyes - 2020. augusztus

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2020 augusztusi adásából kiderül, hogy lezárult az esélyteremtési iroda négyalkalmas, közösségépítő foglalkozássorozata. A Romani Platni elnevezésű program során roma asszonyok és lányok találkoztak rendszeresen, hogy főzés közben megismerjék egymást és egymás szokásait. A találkozók emlékét a közel húszperces kisfilmek mellett egy kiadvány is őrzi.

A műsorban beszámolunk arról is, hogy nehezebbé vált a siketek és vakok élete a koronavírus-járvány miatt. A hallássérülteknek például lehetetlen a szájról olvasás a maszkok miatt, de a bevásárlás és a közlekedés is mind-mind akadály ebben az egyébként sem könnyű élethelyzetben.
Kiderül, hogy a harmadik kurzus záróvizsgáit követően 18 újabb Szupernagyi vehette át oklevelét, akiken a virtuális térrel nehezített terep sem fogott ki.
Szó lesz arról is, hogy jószolgálati nagykövetévé választotta Radics Sándor cimbalomművészt a közelmúltban a 100 Tagú Cigányzenekar és eddig már több mint 150 gyermek kapott a koronavírus elleni védekezéshez szükséges termékeket tartalmazó tornazsákokból.
A televíziós magazinban foglalkozunk azzal is, hogy a Magyar Országgyűlés július elején ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar jelnyelvről és annak használatáról szóló törvény módosítását. A témáról az utcát járva megkérdeztük a kecskemétiek véleményét is.

ESÉLYES – 2020. február 26.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szerkesztésében készülő műsor februári, harmincadik adásában beszámolunk arról, hogy élményszerű oktatáson vesznek részt a Kecskeméti EGYMI tanulásban és értelmileg akadályozott, valamint autizmussal élő tanulói a Napfény Lovastanyán.

A műsorból kiderül az is, hogy Kecskemét cigánysága régen és most címmel tartottak előadást a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Az eseményen felelevenítették a kecskeméti romák történelmét, régi mesterségeit, szokásait és legendáit.

Évzáró rendezvényük keretében tizenkettedik alkalommal adták át a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai 2007-ben alapított díjukat. Az est során osztották ki a fenntartásukban működő megyei esélyteremtési iroda munkatársai a harmadik alkalommal odaítélt Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese és Az Év Bács-Kiskun Megyei Ifjú Önkéntese Díjakat is.

Szó lesz arról is, hogy játékos érzékenyítő délutánt szervezett a Kecskeméti Szent László Lions Club a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alsósainak. Mintegy 300 gyermek ismerkedhetett meg a vakok és gyengénlátók hétköznapi kihívásaival.

A magazin végén pedig az is kiderül, hogy folytatódott az esélyteremtési iroda Romani Platni elnevezésű közösségépítő foglalkozássorozata. A résztvevő asszonyok ezúttal Oláh Annával, a Budapest IX. kerület – Ferencváros – önkormányzatának esélyegyenlőségi referensével, a márciustól a Kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház vezetőjével ismerkedtek meg.

Természetesen beszélgetés közben ezúttal is főztek. A harmadik Romani Platni menüje Cigánypörkölt és Nutellás kifli volt.


ESÉLYES – esélyegyenlőségi magazinműsor - 2020. február 5.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szerkesztésében készülő műsor januári adásából kiderül, hogy Láthatatlan vacsora címmel szemléletformáló programra várták a Bács-Kiskun Megyei, Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai a kecskeméti és környékbeli vállalkozókat.

Beszámolunk továbbá arról is, hogy készségfejlesztő és zenei foglalkozássorozat megvalósításához nyújtanak segítséget a megyei esélyteremtési ház munkatársai a kecskeméti Hunyadi és a Damjanich általános iskolában.

Szó lesz arról is, hogy Akciónapot tartottak az Önkéntesek világnapja alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai egy országos kezdeményezéshez kapcsolódva Kecskeméten. A program célja a gyermekek megajándékozása mellett a fiatalok érzékenyítése volt.

A magazin végén pedig az is kiderül, hogy négy alkalmas foglalkozássorozatot indítottak el decemberben a megyei esélyteremtési iroda munkatársai Kecskeméten. Romani Platni elnevezéssel roma asszonyok és lányok találkoznak rendszeresen, hogy hagyományos cigány ételek készítése közben megismerjék egymást, egymás szokásait, tanácsokat adjanak egymásnak és tanuljanak egymástól.

A roma kultúra egy szeletének ápolására, egészen pontosan a cigány gasztronómia éltetésére, őrzésére vállalkozó program januári vendége Somogyi Tímea Anna, a Pancsinelló Játszóház létrehozója, a Védőháló Karitatív Egyesület és Adománybolt ügyvezetője, a Hajnalcsillag Tanoda munkatársa, Richter Aranyanyu-díjas (2017) szociológus volt.