Együtt egymásért, a tehetségekért! Bács-Kiskun megyében

Kecskemét, 2019. július 31. – A Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósuló sikeres pályázatnak köszönhetően ismét egy, az egész megyét lefedő programsorozattal folytatták a három éve megkezdett munkát a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai.

A tíz járás egy-egy településén megszervezett játékos, ugyanakkor ismeretterjesztő családi délutánok keretében az érdeklődők együtt alkottak. A programok témái között helyet kapott a verselés, a zene és a vizualitás is, a keretet pedig a roma kultúra, a Petőfi- és a Mátyás-emlékév biztosította.

A meghatározott tematika szerint felépülő foglalkozásokon, Géderlakon, Tasson és Kisszálláson Szoboszlay Eszter és Barta Irén, a Kecskemétfilm Kft. munkatársai bemutattak egy-egy epizódot a műhelyükben készült sorozatokból, a Cigánymesékből, a Mesék Mátyás királyról és a Magyar népmesékből. A filmvetítést követően pedig számos kulisszatitkot árultak el az animációs filmgyártás múltjáról és jelenéről, az alkalmazott technikákról, és a legújabb készülő produkciókról, beszámoltak legutóbbi sikereikről, díjnyertes alkotásaikról. Szóba került a kétévente megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztivál is, a júniusban zajló 14. KAFF is. A családoknak lehetőségük nyílt különféle technikákkal egyszerű animációs játékok készítésére is.

A Dávodon, Kunbaján, Kömpöcön és Pálmonostorán zajló programsorozatokon a résztvevő családok Horváth Kristóf slam poetry bajnokkal ismerkedhettek meg. Színész Bob beszélt életútjáról, műveinek születéséről, majd játékos és interaktív formában mutatott rá Petőfi Sándor költészetének egy-egy jellegzetességére. A résztvevő családokat megismertette a vers és a zene matematikájával, a 4/4-es és a 3/4-es ütemszámlálással. A szótagszámláló költészet bemutatását követően pedig a családok közösen alkottak. Ütemhangsúlyos versüket különféle stílusban interpretálták is.

A családok Mélykúton, Tiszaalpáron és Tázláron Tengeri Attila zenész és doboktató irányításával bepillantást nyerhettek a reneszánsz-kori Magyarország zenei életébe. Érdekességeket tudhattak meg Mátyás király udvaráról, udvartartásáról, a korabeli szokásokról, és az uralkodó legkedvesebb bohócáról, Mujkóról. Az interaktív zenei, családi foglalkozásokon a résztvevők megismerkedhettek és kipróbálhattak különféle ütős hangszereket, majd együttest alakítva közösen zenéltek.

A szervezők a rendezvény keretében Weapon of Choice - A te fegyvered a döntésed! címmel szemléletformáló vándorkiállítást is rendeztek Richard Johnson fotós a verbális agresszióról szóló fényképsorozatából, amihez egy, az iskolai bántalmazásról, a kortárs kiközösítésről és megfélemlítésről szóló interaktív műhelymunka is kapcsolódott.

A foglalkozások jó alkalmat teremtettek arra is, hogy tájékoztatást adjanak a szülőknek egyebek mellett a Nemzeti Tehetség Program nyújtotta lehetőségekről, a pedagógusoknak a Tehetségponttá válás útjáról, de készültek a tehetségsegítés, -gondozás területéhez kapcsolódó aktuális információkkal, szóróanyaggal is.

Az alkotódélutánokat az ismeretek bővítése, a képességek és a társas kapcsolatok fejlesztése érdekében a társakkal végzett közös dramatikus játékokkal fejezték be.

A találkozók végén valamennyi résztvevőt közös családi élményekkel lepték meg: belépőkkel élményfürdőbe, strandra, kalandparkba vagy éppen moziba.

A teljes programsorozat zárásaként pedig mintegy harminc kiskunfélegyházi, pálmonostori, tassi, tázlári és tiszaalpári diák, illetve kísérőik ellátogattak az Országházba.
A magyar népképviseleti országgyűlésnek, a nemzet törvényhozásának több mint száz esztendeje otthont adó Országház bejárása, megismerése feledhetetlen és egyben meghatározó élményt nyújtott a fiataloknak.

Annak érdekében, hogy megismerjük a családok: a gyermekek és szüleik, valamint a pedagógusok programsorozatról alkotott véleményét érdeklődő ív kitöltésére kértük az egyes programokon résztvevőket.
Géderlakon, Pálmonostorán, Kömpöcön, Tiszaalpáron, Tasson és Tázláron összesen 56 fő válaszolt kérdéseinkre.  
A nem reprezentatív felmérés eredményeként megállapítható, hogy a résztvevők mintegy 60 százaléka időben értesült a programsorozatról, közel 40 százalékuk azonban nem volt maradéktalanul elégedett a tájékoztatással, 2 százalékuk pedig egyáltalán nem.
A rendezvények helyszínét – főként iskola, művelődési ház – a kitöltők több mint 80 százaléka megfelelőnek tartotta, mintegy 16 százalékuk azonban csak részben, 2 százalékuk pedig nem tudta ezt megítélni.
Az időpontválasztást – legtöbbször szombaton, alkalmanként pénteken – a megkérdezettek közel 70 százaléka tartotta jónak, 23 százalékuk részben, 9 százalékuk pedig – bevallása szerint – nem tudta ezt eldönteni.
A szervezők munkájával az ívet kitöltők több mint 90 százaléka volt elégedett, 5 százalékuk csak részben, 2 százalékuk pedig azt nyilatkozta, hogy nem tudja ezt megítélni.  
A programválaszték a megkérdezettek mintegy 90 százaléka szerint színes és tartalmas volt, 7 százalékuk szerint csak részben, két ember pedig nem tudta ezt megállapítani.
A résztvevő szakemberek felkészültségével a válaszadók 93 százaléka volt elégedett, mindössze 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy részben, 5 százalékuk pedig nem tudta ezt eldönteni.
A rendezvényeken kapott információkat a megkérdezettek döntő többsége (91 százalék) hasznosnak tartotta, 4 százalékuk csak részben, hárman viszont nem tudták ezt megállapítani.
Hogy szükség van-e hasonló programokra, erre a válaszadók jelentős része (91 százalék) úgy nyilatkozott, hogy igen, 4 százalékuk úgy látta, hogy csak részben, és hárman nem tudták ezt eldönteni.
Az íveket kitöltők szerint jó, hogy ilyen formában kaptak segítséget a tehetség-felismerésben, -gondozásban, és tájékoztatást a Nemzeti Tehetség Programról.
A résztvevőknek tetszett a sokszínűség, a játékosság, az interaktivitás és a szakértelem, de főként, hogy a családok: a szülők gyermekeikkel együtt vehettek részt a programokon.
Néhányan kifogásolták, hogy későn értesültek a programról. A jövőre nézve több hasonló programot, hosszabb időtartamot, és még szélesebb kínálatot kértek.

A programot a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő
Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház valósította meg
az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Nemzeti Tehetség Program
NTP-CSSZP-M-18-0015 projektje keretében.