A Családban marad televíziós magazinműsor 2017. évi adásai


Családban marad - június

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szerkesztésében készülő műsor 2017. júniusi adásából kiderül, hogy 2018 Magyarországon a családok éve lesz. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta: több új, családokat segítő intézkedést is bevezetnek, meghirdetik a családbarát turizmust és új lehetőségeket nyitnak az Erzsébet-programon belül is.

 Beszámolunk továbbá arról is, hogy Családi értékek a XXI. században címmel szervezett konferenciát a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete. A terhességhez, gyerekneveléshez, az egészségmegőrzéshez kapcsolódó kérdésköröket a résztvevők jeles előadók segítségével járhatták körül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Védőháló a családokért elnevezésű projektjének keretében 154 családokat segítő civil szervezet programjai nyertek támogatást. Műsorunk vendége az egyik nyertes kecskeméti szervezet, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke Engert Jakabné, és a projektben konzorciumi partnere a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány kurátora, Szamler László volt.

Élet- és háztartásvezetési tanácsokat adtak fiatal felnőtteknek a kecskeméti Köztérben. A fiatalok kreatív alkotás közben beszélgethettek a témáról.

A magazin végén pedig az is kiderül, hogy a gyermeknap hagyománya Törökországból ered. A kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola első osztályos diákjaival egyebek mellett gyermeknapi szokásaikról beszélgettünk. 

 


Családban marad - július

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2017. júliusi adásából kiderül, hogy egyházmegyei családi napot tartott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a Bajához közeli Máriakönnye-Vodica kegyhelyén. A rendezvény minden alkalommal más-más téma köré szerveződik, így ezúttal a választás – a Szent László-emlékév tiszteletére – a lovagkirályra és a főegyházmegye első főpapjának, Asztrik érsek korára esett.

 A műsorban beszámolunk továbbá arról is, harmadik alkalommal szervezett a családok tiszteletére pünkösdi villámcsődületet és vigadalmat a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő esélyteremtési iroda, valamint a kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye. A programra több százan voltak kíváncsiak és a nap végére Kecskeméten is kiderült, ki az a szerencsés kislány és kisfiú, aki egy éven át viselheti a megtisztelő pünkösdi király és királynő címet.

Szó lesz arról is, hogy négy kecskeméti védőnőnek és az általuk alapított Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványnak adták át elsőként a Magyar Családokért Díjat. Egyik alapítójuk, Szabóné Kis Éva a közelmúltban az Év Védőnője Díj nagyvárosi kategóriában hirdetett elismerését is átvehette. Műsorunk vendégeként egyebek mellett az alapítvány munkájáról és az elismerés jelentőségéről kérdeztük.

A műsor zárásaként különféle családi programokat ajánlunk nézőink figyelmébe. Családban marad - szeptember

A kecskeméti Hírös7 Fesztivál zárónapi rendezvényeinek jó része már hagyományosan, évek óta a családokról szól. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület kezdeményezésére megszervezett édesanyák és újszülöttek kórházi köszöntése mára már éppen úgy része a Gyermekeink a kincseink elnevezésű programsorozatnak, mint a babakocsis felvonulás vagy a mózeskosarak átadása. Fontos és szép példája azonban a generációk egymástól tanulásának a tizedik alkalommal megszervezett süteménysütő verseny is. És, hogy a legkisebbek se maradjanak le a számos főtéri programról, a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársai Baba-mama sarkot is kialakítottak a központban. A Családban marad 2017. szeptemberi műsorában a Hírös7 Fesztivál augusztus 27-ei, zárónapi, családi programjairól készült összeállításunkat láthatják nézőink. 


CSALÁDBAN MARAD – október

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2017. októberi adásából kiderül, hogy a nógrádi gyökerű Tápláló szeretet elnevezésű jótékonysági kezdeményezés keretében a hetényegyházi Naplemente Idősek Klubja 829 darab befőttet adott át a KINCS Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete részére.


A kecskeméti SOS Gyermekfalu nevelőszülői hálózatának tagjai is kipróbálhatták az esélyteremtési iroda új szemléletformáló programsorozatának keretében a Szociopoly elnevezésű érzékenyítő társasjátékot. Tapasztalataikról a műsorban mesélnek.
Beszámolót láthatnak továbbá arról is, hogy a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület nyugdíjasok körében hirdetett megyei szintű Nagyszüleink bölcsessége című történetírói pályázatára Bugacról, Kecskemétről, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Kiskunmajsáról és Tompáról összesen 21 pályamunka érkezett. Megtudhatják kiknek az írásait díjazta a zsűri.
A műsor Kibeszélő rovatának két vendége ezúttal Lacziné Somogyi Tímea és Illésné Áncsán Aranka, a Richter Aranyanyu Díj két kecskeméti kötődésű jelöltje.


CSALÁDBAN MARAD – november

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2017. novemberi adásából kiderül, hogy kik számára érhető el ingyenesen az influenza elleni védőoltás, és mit tehetnek azok, akik oltóanyag nélkül szeretnék elkerülni a megbetegedést.

Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Bácsalmáson kiemelte: a gyermekvédelem jelenleg is tartó, esélyt adó megújításának nemcsak az a célja, hogy a gyermekek el tudják felejteni azokat a sebeket, amelyekkel érkeznek, hanem az is, hogy olyan kapaszkodókra tegyenek szert, amelyek egy életen keresztül elkísérik őket és segítik a boldogulásukat.
Beszámolót láthatnak továbbá arról is, hogy a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a közelmúltban két olyan előadássorozatot is indított, melynek középpontjában a nők társadalmi helyzete áll. Az egyik, a Közéletre való nő egy gyakorlatorientált tréning, míg a másik, Az utazás a női univerzum körül inkább elméleti tudást ad.A műsor rövidhíreiből egyebek mellett megtudhatják, hogy országszerte, köztük Kecskeméten is 67 Női Információs és Szolgáltató Központ, röviden Nő-Köz-Pont jön létre a nők munkaerő-piaci elhelyezkedésének segítésére.
A Családban marad Programajánló rovata pedig tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket kínál a következő hetekre.