A Családban marad televíziós magazinműsor 2018. évi adásai


CSALÁDBAN MARAD – január

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2018. januári adásából kiderül, hogy a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítását célzó Menő menzák az iskolában című, szeptemberben lezárult pályázat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma 314 iskolai alapítvány kérelmét támogatta összesen csaknem hatmilliárd forint értékben. Minderről Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár számolt be Kecskeméten.

Összefoglalót láthatnak továbbá nézőink arról, hogy az ősz jegyében zajló TökJÓ Napon a nagyszülők és a szülők tök- és rímfaragásban, a gyermekek kézműves foglalkozásokon és kvízjátékban mérhették össze ügyességüket, kreativitásukat és tudásukat.
Minden pár és család életében lehetnek nehezebb időszakok, amikor elakadnak valahol életükben, és amit nem képesek egyedül megoldani. Nem szégyen ilyenkor segítséget kérni, szakemberhez fordulni. A témáról műsorunk vendégével, Nagyné Seres Máriával, a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kecskeméti tagintézményének megbízott igazgatójával beszélgettünk.
Felelősen a családbarát gondolkodásért címmel szakmai workshopot rendezett a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület Kecskemét önkormányzatával, hogy véleményeket és javaslatokat gyűjtsenek a családbarát szemléletet alkalmazó résztvevők gyakorlati tapasztalatai alapján.
A jövőben már Kecskeméten is igénybe vehetik a kisgyermekes családok az Otthon Segítünk Alapítvány önkénteseinek pártfogását, ha úgy érzik, hétköznapi teendőik maradéktalan ellátásához elkelne egy kis segítség otthonukban.


Családban marad – február

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2018. februári adásában minden a születések és a mesék világa körül forog.

A műsort nézve kiderül, hogy ki lett Kecskemét és egyben Bács-Kiskun megye első babája.
Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár Kecskeméten a Demográfia és egészségpolitika című konferencián elmondta, az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetése az egészségügyi ellátás új dimenzióját nyitotta meg.
Az Utazás a női univerzum körül programsorozat 2018. januári rendezvényén Kádár Annamária pszichológus, meseterapeuta tartott előadást az anyák és a pedagógusok szerepéről, valamint a mesék világáról.
A műsorból azt is megtudhatják, hogy jelenleg Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. A legjobb orvosi ellátásukhoz a tudás mellett a legkorszerűbb eszközök is szükségesek.
A Családban marad 2018. februári műsorából az is kiderül, hogy a tündérmesék mindent tudnak az emberről. A családi szerepekről, belső konfliktusokról is többet elmondanak, mint akármilyen korszerű pszichológiakönyv.


CSALÁDBAN MARAD – március

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2018. márciusi adásából kiderül, hogy Ciklus-show elnevezéssel a női ciklus történéseiről és a termékenység értékéről tartottak érthető nyelven, izgalmasan és nem hagyományos módon felvilágosító programot a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban.

Kecskeméten a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület főszervezésében zajló Családi farsangi kavalkád mind a Családok éve, mind a Házasság heti programsorozatok helyi nyitórendezvénye volt. A családra, mint értékre egyebek mellett egy gyermekrajzpályázat és egy szavalóverseny is felhívta a figyelmet, a Szerelmi kalandtúra állomásai és programjai pedig egész hónapban a házasság fontosságát hirdetik.
Beszámolót láthatnak továbbá arról is, hogy Készíts magad textiljátékot! címmel kreatív, tanulásra épülő varrótanfolyamot indítottak édesanyáknak és nagymamáknak a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai. Egyedül is megy? elnevezésű kezdeményezésük során pedig ügyvédek, pszichológusok, szexológusok adnak tanácsokat a gyermeküket egyedül nevelő szülők nehézségeinek megoldásához.
A Családban marad Programajánló rovata ezúttal is tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket kínál a következő hetekre.


CSALÁDBAN MARAD – április

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2018. áprilisi adásából kiderül, hogy nagyszabású világrekordot állított fel a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A Családok Éve programsorozat keretében országszerte tizenkét településen – köztük Kecskeméten – több ezer gyermeket emeltek a magasba felhívva a figyelmet a gyermekvállalás fontosságára.

A műsorban beszámolunk továbbá arról is, hogy több mint 170 millió forintot nyert el az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. és konzorciumi partnere, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a Nők a családban és a munkahelyen című pályázaton. A hároméves projekt részeként a Kecskeméten kialakított Család és KarrierPONTban egyebek mellett tanácsokkal és tréningekkel segítik az érdeklődőket a munka és a család összeegyeztethetőségében.
Szó lesz arról is, hogy hatodik alkalommal ismerték el Családháló díjjal olyan emberek, intézmények gyermekekért történő munkáját, akik különösen sokat, vagy kiemelkedőt tettek a családokért. A „2017 védőnője” elismerést ezúttal műsorunk vendége, a kecskeméti Szabó Béláné Rita vehette át.
Visszatekintő rovatunkból kiderül, hogy
változatos programokkal várta a családokat a Húsvétoló fesztivál a régi Városi Mozinál. A Hírös Város Turisztikai Központ hagyományteremtő rendezvényén felléptek néptáncosok, kiállítás nyílt a régió iparművészeinek alkotásaiból, de elkészült a 650 éves Kecskemét Tojásfája is.A műsor zárásaként különféle családi programokat ajánlunk nézőink figyelmébe.


CSALÁDBAN MARAD – június

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2018. júniusi adásából kiderül, hogy gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus és családkonzulens is segíti a koraszülött gyermekeket és családjukat a májusban megnyitott Kecskeméti Koramentorházban.

A műsorban beszámolunk továbbá arról is, hogy negyedik alkalommal és több mint negyven szakember együttműködésével szervezték meg Kecskeméten az idei Születésünnepet, hogy segítséget, támogatást, információt nyújtsanak a városban élő várandósoknak, édesanyáknak.
A tanév végéhez közeledve talán nincs is olyan diák, aki ne számolná a napokat a vakáció kezdetéig. Az év legjobban várt időszaka azonban jelentős logisztikai, és anyagi nehézséget jelenthet a szülőknek. Az utcát járva arra voltunk kíváncsiak Önök, hogyan oldják meg a vakáció alatt a gyermekek felügyeletét.
Szó lesz arról is, hogy negyedik alkalommal szerveztek a családok tiszteletére pünkösdi villámcsődületet és zenés-táncos vigadalmat Kecskeméten a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai, a fenntartásában működő megyei esélyteremtő iroda, valamint a Szórakaténusz játékmúzeum munkatársai. A programon több százan vettek részt.
A műsor zárásaként pedig elmondjuk, hogy visszaszámlálás után egyszerre engedtek a magasba ezer lufit az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva Kecskemét főterén, miközben hangosan kiáltotta a tömeg: Gyertek haza! Az Ezer lámpás éjszakája országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt gyermekekre.


Családban marad – július

Játékos, tanulással egybekötött, kreatív és interaktív tábort szerveztek a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai Kecskeméten és Kiskunfélegyházán júniusban.

A mintegy ötven, a megye tíz településéről érkező általános iskolás diáknak és kísérőtanáraiknak módjuk volt új, a hagyományos iskolai keretek között kevésbé hangsúlyos területeken kipróbálni tehetségüket, és új erősségeket, érdeklődési területeket fölfedezni magukban.
A Családban marad 2018. júliusi adásában a két táborról készült összefoglalónkat nézhetik meg.


Családban marad – szeptember

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2018. szeptemberi adásából kiderül, hogy Fagyi partival nyitott meg a kecskeméti Család- és KarrierPONT, amely egyszerre segíti majd a családi élet szereplőit és a munkáltatókat.

A műsorban beszámolunk továbbá arról is, augusztus 31-ig az ország 500 pontján valósult meg napközi Erzsébet-tábor. A program 11 hét során csaknem 60 ezer gyermek vakációs időtöltéséről és napi négyszeri étkezéséről gondoskodott.
A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjainak és a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársainak szervezésében megvalósuló Hagyományok sátrában és Családi kuckóban augusztus 20-a és 26-a között az érdeklődők bepillantást nyerhettek a csipkeverés, a tarhonyakészítés, a kosárfonás vagy éppen a réteshúzás rejtelmeibe, de ezek mellett szőhettek, fonhattak, nemezelhettek, valamint a régi időket idéző játékokat is készíthettek.
A legkisebbeket és szüleiket babajógával, Ringató-foglalkozással, mondókázós Babahancurkával, Maminbaba bemutatóval, valamint babaápolási és -hordozási tanácsadással várták.
Szó lesz továbbá arról is, hogy a Mózeskosár körbejár elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően ma már 110 vesszőből font kosár kerül egyik kecskeméti családtól a másikhoz. Hogy miért? Azt a műsorból megtudhatják…


Családban marad – október

 A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2018. októberi adásában Néma Attiláné Ellával a dúlaságról és a Kecskeméti Dúlakörről beszélgetünk.

 A műsorban beszámolunk továbbá arról is, hogy a nevelőszülői hivatást népszerűsítette nyílt napján a Kecskeméti SOS Gyermekfalu.

Negyedszerre csatlakozott Hetényegyháza a Tápláló szeretet elnevezésű kezdeményezéshez, amely a befőttek és savanyúságok ajándékozása mellett a generációk közötti kapcsolat erősítéséről is szól. 

Szó lesz továbbá arról is, hogy a „Mesélő házak, mesélő konyhák” elnevezésű kezdeményezés során civilek kutatták fel családjaik és szülőházaik különleges történetét.

A Családban marad októberi műsorából az is kiderül, hogy az 1934-ben nagy sikert aratott „Kecskemét, a gyümölcs és a gyermek városa” jelmondattal meghirdetett gyermekfelvonulás hagyományát 2007-ben élesztette újjá a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület. A Gyermekeink a kincseink programsorozattal a gyermekvállalás fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet.


Családban marad – november

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház közreműködésével készülő műsor 2018. novemberi adásából kiderül, hogy jövőre elkészülhet a Családháló Alapítvány jóvoltából az a mobiltelefonos alkalmazás, melynek révén bárki megtalálhatja a hozzá legközelebb eső pelenkázó-szoptató helyiséget, köztük a kecskeméti Család és KarrierPONT-ot.

 A műsorban beszámolunk továbbá arról is, hogy az apákra és változó szerepükre hívta fel a figyelmet az esélyteremtési iroda workshopja, ahol az Apa-füzetek című kiadványokat is bemutatták.

Férfi és női szerep sosem létezett, csupán praktikussági okokból alakult ki a hagyományos munkamegosztás a családokban. Ez volt az egyik fő gondolata Bedő Imrének, a Férfiak Klubja alapítójának kecskeméti előadásában.

Szó lesz továbbá arról is, a Nemzetközi Babahordozó Hét kapcsán harmadik alkalommal szerveztek Kecskeméten Hordozós Fesztivált és Vásárt, ahol különféle bemutatókkal és tanácsadással várták az érdeklődőket.

A nyáron megalakult Tanácsadó Testület mellett a jövőben Helyi Hálózat is segíti a kecskeméti CSAKPont céljait, vagyis a családi élet és a karrier összehangolását a Kecskeméti Járásban.

A Családban marad novemberi műsorából az is kiderül, hogy címbirtokosi oklevelet vett át a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke, kétszeresére bővült a gyermeksegítő kuckó az SOS Gyermekfaluban, és, hogy Kecskemét is elnyerte a Családbarát Önkormányzat Díjat. 


Családban marad -  december

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház kezdeményezésére és szerkesztésével készülő műsor 2018. decemberi adásából kiderül, hogy a családon belüli munkavégzés nemcsak a kötelességvállalás kialakulását segíti, de növeli a gyermekek kitartását és fejleszti a gondolkodást is.

 A műsorban eloszlatjuk azt a tévhitet, hogy a kiégés a túlhajszolt menedzserek, a munkamániások betegsége. Kiderül, melyek a burnout legjellemzőbb tünetei, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Nézőink azt is megtudhatják, vajon vannak-e a fáknak érzéseik? Boldogok-e, ha virágoznak? Álmodnak-e télen, amikor megkopaszodva várják a tavaszt?, hiszen ezekre a kérdésekre is választ ad a most bemutatott A platánfa álma című meseregény, melynek középpontjában egy százéves platánfa és egy óvodás kislány, Olívia megható barátsága áll. 

Közel harmincan vettek magukra kötényt, hogy olyan ismert ételeket, mint a fasírt, keksz vagy torta készítsenek el a megszokottól eltérő hozzávalókkal. És miközben aprítottak, daraboltak, sütöttek és főztek egy dietetikus tanácsait is meghallgathatták az egészséges hozzávalókról, étkezési szokásokról, ételérzékenységről.

A műsorban beszámolunk továbbá A család témában meghirdetett megyei szintű Kamera Família fotópályázat eredményhirdetéséről, Programajánló rovatunkban pedig számos kikapcsolódási lehetőséget kínálunk.