Nagyszüleink bölcsessége

 

2017. augusztus

Megyei szintű történetírói pályázatot hirdet a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a nyugdíjas korosztály körében.

 

A pályázatra olyan írásokat várnak, amelyekben a nyugdíjasok megfogalmazzák, milyen tudást adnának át szívesen a mai fiataloknak.

A pályázat célja, hogy a sok esetben már csupán az elbeszélők emlékei között élő hagyományok, szokások, történetek, események, jó gyakorlatok fennmaradjanak, átörökítődjenek a következő nemzedékek számára is.

 

A pályázat terjedelme: maximum 5 gépelt oldal, (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-es sorköz), vagy olvasható kézírással 8 oldal

Pályázók köre: nyugdíjas korosztály

Beadható pályázatok száma: pályázóként maximum kettő írás

Beadási határidő: 2017. szeptember 15., péntek

 

A pályamű mellé kérjük feltüntetni:

  • az író nevét
  • életkorát
  • elérhetőségeit

 

A pályázatra beérkezett írásokat zsűri bírálja majd el.
A legjobbnak ítélt alkotásokat elismerő oklevéllel és ajándékutalvánnyal díjazzuk.

A felolvasással egybekötött eredményhirdetés várható időpontja és helyszíne:
2017. szeptember 29., péntek – Kecskemét

 

További információ kérhető:

Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremési és Önkéntes Ház

6000 Kecskemét, Reile Géza u. 22.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 20 332 38 50, +36 20 332 87 11

 

Nagyszüleink bölcsessége című novellaíró pályázat a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és konzorciumi partnere, a Lakótelepi Gyermekekét Alapítvány Védőháló a családokért elnevezésű EFOP-1.2.1-15-2016-00580 kódszámú pályázatában vállalt programsorozat. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.  

 


 

Nagyszüleink bölcsessége – novellaíró pályázat

2017. szeptember 29. 

 

Több mint húsz írás érkezett a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Nagyszüleink bölcsessége című 2017-ben meghirdetett novellaíró felhívására. A megyei szintű pályázat ünnepélyes eredményhirdetésének a Kecskeméti Református Egyházközség SION Nyugdíjasháza és Gondozási Központja adott otthont.

 

Pál Attila, a kecskeméti Katona József Színház színművészének, valamint Látó Richárd zongoraművész és karmester zenés műsorával vette kezdetét a Nagyszüleink bölcsessége címet viselő pályázat eredményhirdetése.
A kiírás célja az volt, hogy a sok esetben már csupán az elbeszélők emlékei között élő hagyományok, szokások, történetek, események, valamint jó gyakorlatok fennmaradjanak, átörökítődjenek a következő nemzedékek számára is. 

A kecskeméti szervezet Nagyszüleink bölcsessége című pályázata Az időskor szépségei, Az időskor tisztelete és a Családi legendárium után már a negyedik olyan kiírás volt, amelyben arra kérték pályázóikat, osszák meg gondolataikat versek vagy novellák formájában.

A nyugdíjasok körében hirdetett megyei szintű történetírói pályázatra Bugacról, Kecskemétről, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Kiskunmajsáról és Tompáról összesen 21 pályamunka érkezett. 
A szervezők a pályázatra olyan írásokat vártak, amelyekben a nyugdíjasok megfogalmazzák, hogy milyen tudást adnának át szívesen a mai fiataloknak.

A beérkezett pályamunkákat Weninger Endréné, a MontázsMagazin alapító-tulajdonosa és Szász András író, újságíró bírálta el. Véleményük szerint az írások, egytől egyig érző és szeretni tudó emberi lelkek őszinte kitárulkozásai. Az ember szívesen olvasná tovább valamennyit.

A zsűri döntése nyomán végül Rézman Imréné Nagy Emília Húsz esztendő egy tanyai iskolában című írása első, a Farkas Ferencné Képzelt riport a nagymamámmal és a nagypapámmal címet viselő története második, Kozmáné Hegyessy Magdolna Visszapillantás és útravaló című novellája pedig harmadik helyezést ért el.

Az ítészek Amler Jánosné Nagy Ilona: Emlékmorzsák unokáimnak, Katzenbach József: Nagyszüleink bölcsessége, Juhász Gabriella: Hitvallásom, Szabó István: Múlt nélkül nincs jelen, Nagy Lídia: A magyar nyelvről és V. Kerekes Ferenc: Papírrepülőtől a MÍG 29-es vadászgépig című írásait pedig különdíjjal jutalmazták.

 

Nagyszüleink bölcsessége című novellaíró pályázat a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és konzorciumi partnere, a Lakótelepi Gyermekekét Alapítvány Védőháló a családokért elnevezésű EFOP-1.2.1-15-2016-00580 kódszámú pályázatában vállalt programsorozat. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.