Családok erősítése a K.Ö.R.T.E.
– a közösség, az örökség, a természetesség és az esélyegyenlőség – jegyében

Kecskemét, 2019. március 1. - Lezárult a közel 36 millió forintból megvalósított a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és konzorciumi partnere, a Lakótelepi Gyermekekét Alapítvány Védőháló a családokért elnevezésű EFOP-1.2.1-15-2016-00580 kódszámú pályázatában vállalt programsorozat. Az Európai Szociális Alap által finanszírozott, 2017 márciusától 2019 februárjáig tartó projekt programelemeivel minden generációt megszólított.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület családoknak szóló programjai között szerepelt a ma már országos szintre emelt Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona elnevezésű díj átadása. Naptári évente az a település kaphatja meg a címet, ahol egyrészt folyamatos, másrészt az előző év december 31-én megállapított statisztikai létszámhoz viszonyított legnagyobb százalékos mértékű az ott lakó újszülött létszámnövekedés. A díjazottak közé Ordas, Homokmégy, Mélykút, Kéleshalom, Zsana, Szalkszentmárton, Újsolt és Kömpöc került.

A két év alatt egy-egy ünnephez közeledve régi, elfeledett hagyományokat is felelevenítő tematikus, játékos délutánokra is várták megyeszerte a családokat. Így szerveztek egyebek mellett Pünkösdi Vigadalmat, Márton napi és Szent Mihály havi bütykölőt, valamint karácsony-, farsang- és tavaszváró programokat. Nagy sikert arattak a humoros feladatokkal és vetélkedőkkel átszőtt TökJó Napok is.

A projekt során két szakmai műhelymunkával egybekötött találkozó megszervezését is vállalták vélemények és javaslatok megfogalmazása érdekében a családbarát szemlélet gyakorlati tapasztalatainak tükrében. A Felelősen a családbarát gondolkodásért című szakmai workshop egyebek mellett olyan témákat járt körbe, mint a család és karrier összeegyeztethetősége, a család, mint erőforrás vagy a család gazdasági funkciójának kiterjedése. Ezen kívül szó esett az atipikus foglalkoztatási formákról illetve a családbarát vállalati díj elnyerésének feltételeiről is.

Az Utazás a női univerzum körül című előadássorozat keretében a nők társadalmi helyzetét vitatták meg. Vendégük volt Andrek Andrea pszichológus és perinatális szaktanácsadó, Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója, Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár Zrt. kommunikációs igazgatója, Ékes Ilona, az ERGO – Európai Regionális Szervezet elnöke, Kádár Annamária pszichológus és meseterapeuta, illetve Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke.

A két részből felépülő csoportos foglalkozás, „A köz/ös/életre való nő” célja az volt, hogy praktikus ismeretekkel lássa el a kecskeméti közélet potenciális női szereplőit. A résztvevők előadáson és készségfejlesztő foglalkozáson vettek részt, hogy elősegítsék közéleti szerepvállalásukat.

Az Esélyt mindenkinek! iskolai rendezvénysorozat során fogyatékossággal élő fiataloknak tartottak – szakember mentorálásával – pályaorientációs foglalkozásokat a kecskeméti egységes gyógypedagógiai és módszertani intézményben. A hetedikes és nyolcadikos diákok érdeklődését, készségeit játékos feladványokkal, tesztfeladatokkal és négyszemközti beszélgetésekkel mérték fel.

A Női Erőforrás Központban kifejezetten nők és családok számára biztosítottak egyénre szabott karrier- és magánéleti tanácsadást. Az érdeklődők az információs szolgálat szakembereihez egyebek mellett családjogi és gyermeknevelési kérdésekben, krízishelyzetekben, szociális és karitatív segítés céljával, valamint munkaerő-piaci és életvezetési tanácsokért fordulhattak.

A Matula nevet viselő lelki támogató szolgálat önkéntesei révén egyedülálló, idős embereknek nyújtottak „segítő kezet” beszélgetés, séta és felolvasás formájában, apró műszaki javítások elvégzésének megszervezésében vagy éppen számítógép-kezelési tanácsok nyújtásában.

A Nagyszüleink bölcsessége elnevezésű novellaíró pályázatukkal arra kérték a nyugdíjasokat, vessék papírra, mi mindent osztanának meg életük bölcsességéből a fiatal generációval. A megyei szintű történetírói pályázatra Bugacról, Kecskemétről, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Kiskunmajsáról és Tompáról összesen 21 pályamunka érkezett.

A Kecskeméti Televízió műsorán elindított családokat érintő témákat összegyűjtő magazin, a Családban marad összesen 16 adásának egyes rovataiban foglalkoztak a gyermekvárás időszakával, csokorba gyűjtötték a babás közösségi foglalkozások tárházát, illetve hasznos információkkal szolgáltak a bölcsődei, óvodai és iskolai élet területéről. Gyakran fordultak szakértőhöz segítségért és maguk az érintettek, a családok véleményét is rendszeresen meghallgatták egy-egy téma kapcsán. Egyes programokra visszatekintettek, másokat előzetesen ajánlottak nézőik figyelmébe. A magazin minden korosztály számára kínált érdekes, ugyanakkor hasznos tartalmat. Tájékoztatott, segítséget nyújtott, miközben közös családi programokat is kínált.

A Lakótelepi Gyermekkért Alapítvány kiscsoportos foglalkozásain – „K-Téka Zöld Családok” és „Z, mint Zöldülj!” – korunk aktuális kihívásainak leküzdéséhez adtak támogatást a résztvevőknek.
A Save Our Soul nevet viselő csoportos program az öntámogatás képességét volt hivatott fejleszteni.
Legnépesebb családi rendezvényüknek a 3 Kihívás – 3 a Magyar Igazság névvel illetett szabadidős sportnapjuk bizonyult.
Kalandok és álmok címmel három alkalommal szerveztek tábort. Nemzeti öntudat-erősítő utazásaik és előadásaik alkalmával táborozóikkal Magyarország világörökségi helyszíneit keresték fel és hazánk természeti, illetve épített értékeit ismertették meg.

A kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány szervezésében zajló programok több mint 7 800 érdeklődőt értek el.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.