Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona díjátadó (2017)

 

A program célja felhívni a figyelmet a gyermekre, mint értékre, ezáltal erősíteni, hogy egy település megtartó erejének kulcsa a gyermeklétszám növelésében rejlik. A gyermeknevelés öröme ugyanis nem csupán hivatás, hanem a család, a közösség ereje, gazdagsága. A család szerepének megőrzése, megismertetése és annak népszerűsítése mindannyiunk közös érdeke.

Ezek a gondolatok vezérelték a kecskeméti székhelyű Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületet, hogy 2010. január 1-jével a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona Cím meghirdetésével kapcsolódjon a Három Királyfi, Három Királylány mozgalomhoz.

Naptári évente az a település nyerheti el a Királykisasszonyok és Királyfiak otthona címet, ahol egyrészt folyamatos, másrészt az előző év december 31-én megállapított statisztikai létszámhoz viszonyított legnagyobb százalékos mértékű az ott lakó (állandó bejelentett lakcímmel rendelkező szülők gyermeke) újszülött létszámnövekedés.

A program keretében évente három – a statisztikai adatok minimális különbsége miatt –, esetenként négy település vezetése veheti át a díjat.

Az elismerés részét képezi egy, a településnek adományozott tábla, az újszülöttek számára egy-egy kis tűzzománc korona, a gyermekeknek összeállított ajándékcsomag és egy emléklap.

2017 decemberében Kéleshalmon négy, Ordason hat, Zsanán kilenc, Homokmégyen tizenhat gyermeket és családjaikat ajándékozták meg a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai. A négy településen összesen 45 családot.

 

Homokmégyen a díjátadó ünnepséget a település könyvtárában tartottuk meg. Az egybegyűlteket a polgármester Tapolcsányiné Varga Krisztina köszöntötte. Fenntartó egyesületünk nevében Tóth Imréné, az esélyteremtési iroda munkatársa köszöntötte a résztvevő családokat és adta át az elismerést. A díjátadó kötetlen beszélgetéssel és szeretetvendégséggel zárult.

 

Ordason a Könyvtár Információs és Közösségi Hely épületében gyűltek össze a családok, akiket Szabó Zsolt polgármester köszöntött. Az eseményre nem csak a szülők, hanem a nagyszülők, ismerősök is eljöttek. A település képviselői itt is terített asztallal várták a családokat és házunk munkatársát, egyesületünk önkénteseit. A köszöntés és az emléklapok, ajándékok átadása után, a település polgármestere plüssjátékokat ajándékozott a gyerekeknek.

 

 

Zsanán Visnyei Miklós polgármester az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtárban fogadta egyesületünk önkénteseit az esélyteremtési iroda munkatársát, valamint az érintett családokat. Rövid köszöntőjét követően, reményét fejezte ki a további sikeres együttműködésre.

 

 

Kéleshalom településen a helyi Mikulás-ünnepség keretében köszöntöttük az érintett családokat.