Esélyt mindenkinek! – pályaorientációs foglalkozássorozat

2017. szeptember – 2018. január

Esélyt mindenkinek! elnevezéssel foglalkozássorozatot szerveztek fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok részére a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársai.

A pályaorientációs találkozók a sikeresen elnyert Védőháló a családokért elnevezésű projekt keretein belül a tanév kezdetétől kezdve folyamatosan, a középiskolai jelentkezés határidejéig – 2017 szeptemberétől 2018 januárjáig – heti rendszerességgel zajlottak Kecskeméten.

A programban a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézet és Gyermekotthon (EGYMI) hetedikes és nyolcadikos diákjai vettek részt. A szakmai munka az Új Nemzedék Kecskeméti Közösségi Tér ifjúságszakmai koordinátorának irányításával folyt.

A csoportfoglalkozások keretében a pályaválasztás közeledtével tesztfeladatok segítségével és négyszemközti beszélgetésekkel térképezték fel a résztvevők érdeklődését és képességeit, hogy a számukra legmegfelelőbb szakmát, pályát választhassák.

A munka folyamán a szakemberek szorosan együttműködtek, konzultáltak a diákokat tanító pedagógusokkal is, valamint a szülők számára lehetőséget biztosítottak arra, hogy igény esetén szociálpedagógus és/vagy pszichológus részvételével egyéni segítő beszélgetéseken vegyenek részt.

A szervezők szerették volna a kezdeményezést minél szélesebb körben elérhetővé tenni, ennek érdekében felvették a kapcsolatot a fogyatékossággal élő, őket képviselő szervezetekkel is, hogy tagjaik körében népszerűsítsék a kezdeményezést, annak érdekében, hogy a velük kapcsolatban álló fiatalok és családjaik is értesülhessenek a lehetőségről. Részükről azonban igény nem jelentkezett.

Az Esélyt mindenkinek – pályaorientációs foglalkozássorozat a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és konzorciumi partnere, a Lakótelepi Gyermekekét Alapítvány Védőháló a családokért elnevezésű EFOP-1.2.1-15-2016-00580 kódszámú pályázatában vállalt programsorozat. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.